top of page

Een gedicht over rampspoeden

 

Verdrinken.

 

Verdrinken in vloeistof.

 

Verdrinken in afwaswater.

 

Verdrinken in je slaap.

 

Verdrinken in je afwasslaap.

 

Slapen in afwaswater.

 

Hongersnood na een vulkaanuitbarsting. Hongersnood na een vulkaanuitbarsting.

Verdrinken tijdens de hongersnood na een vulkaanuitbarsting. Ademnood na een vulkaanuitbarsting.

Verdrinken tijdens de hongersnood na een vulkaanuitbarsting met een druiper en platvoeten.

 

Met een druiper, platvoeten, luizen en aambeien.

 

Slapend.

 

Slapend verdrinken in je aambeien, wakker worden tijdens de hongersnood na een vulkaanuitbarsting en in afwaswater.

 

Verstikken op de bodem van een fjord. Blauw en bleek.

 

Doodgaan van de kou op de Canarische Eilanden. Als het koud is op de Canarische Eilanden.

 

Vergeten schoon ondergoed aan te trekken.

 

Vergeten kapotjes mee te nemen.

 

Mondspoeling doorslikken.

 

Verdrinken in mondspoeling met een maagzweer en voetschimmel.

 

Niet kunnen slapen met een open botbreuk in je bovenarm, infectie en een gebroken hart.

 

Niet kunnen slapen met een gemarineerd gebroken hart in afwaswater.

 

Verdrinken in bloed. Op een hoogvlakte. Verdrinken op een hoogvlakte.

 

De hele nacht lang voedselvergiftiging hebben en moeten kotsen.

 

De hele nacht lang moeten kotsen. Kapotjes kotsen. De hele nacht lang luisteren naar huilende babies, terwijl je aambeien, mondspoeling en kapotjes kotst.

 

Verdrinken in gefermenteerde rog, verdrinken in een glas brandewijn en rotte haai in ’t zuur*.

 

Doodgaan van de kou op een hoogvlakte op een zonnige dag. Doodgaan van de kou en verdrinken. Doodgaan van de kou en stikken. Een hartaanval krijgen tijdens het zwemmen.

 

Kramp krijgen tijdens het zwemmen.

 

Een spierverrekking krijgen tijdens het zemmen.

 

Vast blijven zitten in een rooster. Tijdens het zwemmen.

 

Een elektrische schok krijgen.

 

Een epileptische aanval krijgen.

 

Tijdens het zwemmen.

 

Verdrinken tijdens een epileptische aanval. Stikken tijdens een epileptische aanval. Rood, blauw en bleek worden en stikken tijdens een epileptische aanval.

 

Hem niet omhoog kunnen krijgen. Op het ergste moment.

 

Hem niet eronder kunnen krijgen. Nooit.

 

Hem opjagen. Hem laten opjagen. Dat het hem slecht vergaat. Dat hij gangreen krijgt.

 

Gangreen in je reet krijgen. Van de honger omkomen. Iemand uithongeren. Een trap in je kloten krijgen en iemand uithongeren.

 

Niet kunnen slapen door een trap in je kloten, door aambeien en een kapot kapotje. Vanwege hoofdpijn niet kunnen slapen. Niet kunnen slapen door nachtmerries waarin je wordt opgejaagd. Opgejaagd worden als je niet kunt slapen. Opgejaagd worden terwijl je net afscheid neemt. Opgejaagd worden terwijl je probeert de kinderen te eten te geven. Opgejaagd worden als je aan het neuken bent. ’s Nachts opgejaagd worden. Door je ouders opgejaagd worden. Niemand hebben om mee te praten. Geen plek hebben om je moede hoofd neer te leggen. Niet de kans krijgen in te dommelen, want dan word je wakker gemaakt.

 

Sterven.

 

Sterven door gewetenswroeging.

 

Sterven aan kanker.

 

Sterven van de pijn in je knie.

 

Sterven van de pijn in beide knieën.

 

Sterven van de pijn in je onderbuik.

 

Sterven van de pijn in je nek.

 

Voortijdig sterven.

 

Te laat sterven. Vegeteren. Vegeteren met aambeien en aderverkalking. Met aambeien en aderverkalking en niet kunnen slapen. Vegeteren en obscene verpleegsters die je achterste afvegen en met een kleine stalen spatel in je rottende doorligwonden graven. Creperen. In dat geval is het beter om te creperen. In dat geval is het beter jong te zijn en door zorgen niet te kunnen slapen. In dat geval is het beter hem niet omhoog te krijgen. In dat geval is het beter om te creperen.

 

Vals zingen. Vals zingen is niet leuk. Het doet pijn aan je trommelvliezen.

 

Het is niet leuk iemand te bepotelen die daar niet van gediend is. Het is niet leuk te worden bepoteld als je daar niet van bent gediend. Niet leuk, niet leuk, niet leuk.

 

Het is niet leuk door een auto te worden overreden. Het is niet leuk iemand te overrijden. Het is niet leuk je verwanten recht in de ogen te moeten kijken. Het is niet leuk het aan je kinderen te moeten uitleggen. Dat papa een moordenaar is. Dat mama een moordenaar is. Dat wij moordenaars zijn, wij, de ouders. Dat niet iedereen een moordenaar is, maar dat wij moordenaars zijn. Het is niet leuk iemand met een mes te hebben gedood. Het is niet leuk iemand een kogel door zijn hoofd te hebben gejaagd. Of in zijn buik te hebben geschoten. Het is niet leuk iemand te hebben gewurgd, niet leuk iemands arm te hebben gebroken, niet leuk iemands knieschijven te hebben verbrijzeld, hem stront hebben laten eten, zijn moeder te hebben verkracht en haar met aids te hebben geïnfecteerd. Het is niet leuk te vallen en jezelf pijn te doen. Het is niet leuk iemand een duw te geven. Je mag iemand geen duw geven. Je mag iemand niet met aids infecteren.

 

Het is niet leuk aids te krijgen. Het is niet leuk het ebolavirus te krijgen of varkenspest, het is niet leuk grote blaren te krijgen of de Spaanse griep, het is niet leuk mazelen te krijgen, niet leuk rode hond te krijgen of de pest. Krijg geen rode hond of de pest. Besmet niet iemand anders met rode hond of de pest. Wees aardig en getroost je wat moeite. Je kunt gauw per ongeluk gemeen zijn.

 

Verdrinken en niet kunnen slapen als je zwanger bent en dysenterie hebt. Niet kunnen slapen door zorgen en diarree. Niet verder komen met Tetris, Candy Crush en Angry Birds. Compleet je verstand verliezen. Op een haar na. Chagrijnig zijn. Niet meer dan vijf kilometer kunnen hardlopen. Bij gewichtheffen niet meer dan zeventig kilo kunnen trekken. Pijn in je rug krijgen in een cobrahouding. Niet je eigen tenen kunnen aanraken. Dik worden. Dik worden. Dik worden. Ouder worden en dik worden met allerlei soorten huidziektes en vervolgens creperen door hopeloze ellende. Een hopeloos vet hoopje ellende. Met een loopneus. En syfilis overgedragen door een verpleegster die hopelijk in de gevangenis wegrot. In de gevangenis wegrotten. Wegrotten in een bejaardentehuis. Wegrotten in je graf. Creperen in je slaap. Stikken in je slaap.

 

Stikken in een psychiatrische inrichting. Denken dat je gestikt bent in een psychiatrische inrichting als je echt niet in een psychiatrische inrichting gestikt bent. Niet uit een psychiatrische inrichting kunnen komen. Niet uit een getralied venster kunnen komen. Niet dwars door een stalen deur kunnen gaan. Je longen uit je lijf schreeuwen zonder dat iemand je hoort. Het opgeven. Niet meer kunnen. Tegen de gecapitonneerde wanden oplopen en bloed laten opkomen in je rode, opgezwollen vlees.

Huilend masturberen. Naaien terwijl je huilt. Je laten naaien terwijl je huilt. Je af laten rukken terwijl je huilt. Een steen tegen je hoofd krijgen. Gemeen tegen anderen zijn. Anderen niet met het spel mee laten doen. Anderen van een helling af duwen. Ze van de schommel afduwen. Huilend. Zand in hun mond duwen. Zand in hun broekzak stoppen. In je eentje masturberen. In je eentje. In je eentje. Dik worden en in je eentje masturberen. Voor de tv. Met Facebook. Op het toilet. Voor het open raam zodat voorbijgangers je horen. Zachtjes kreunen en je afvragen of iemand iets hoort. Eventjes naakt voor het raam staan in de hoop dat je er opgewonden van raakt, maar je raakt er niet opgewonden van. Je raakt er nooit opgewonden van. 

 

Geen wensen hebben. Geen verlangens hebben. Niet liefhebben en niet haten en niets voelen. Door wensen en verlangens doodgaan. Van opwinding doodgaan. Een hartaanval krijgen terwijl je aan het vrijen bent. Alleen thuis een hartaanval krijgen. Voor de tv. Met Facebook. Op het toilet. Met aambeien en voetschimmel, lijdend aan slapeloosheid op oudejaarsavond, terwijl de hond van de buren doordraait en iedereen straalbezopen is behalve jij en dat je pas dagen later gevonden wordt. Misschien pas met Driekoningen.

 

Een stomme manier van lopen hebben. Er stom uitzien. Met een hazelip. Met een kapotte lip en een blauw oog. Met een wijnvlek. Met littekens en wratten. Met een lamme arm. Met troebele ogen. Met borsten van verschillende grootte. Een kromme piemel hebben. Een hangkont. Een klompvoet. Scheve knieën. Een gigantische neus. Geen kin en scheve tanden. Een zieligerd zijn met een scheetgezicht. Afhangende schouders met een kippenborst en ingegroeide balharen.

 

Met een geschoren kut en een dichtgepleisterd gezicht. Met een geschoren gezicht en een dichtgepleisterde kut. Met veel te dure kleren of veel te oude kleren of veel te ruime kleren of veel te perfecte kleren. Veel te vriendelijk. Een en al glimlach. Veel te serieus. Veel te stom. Veel te pretentieus. Veel te hoogdravend. Veel te banaal. Veel te veel littekens. Veel te sloom. Totaal uitgeput en hyperactief. Het is niet leuk hyperactief te zijn. Maar geef de moed niet op, geef de hoop niet op. Iedereen kan naar het fitnesscentrum. Iedereen kan aan yoga doen en mediteren over gaten in je ziel. De gaten vullen. Iedereen kan een sixpack krijgen. Iedereen kan kilo’s kwijtraken. Niet iedereen kan kinderen krijgen, maar iedereen kan wel kilo’s kwijtraken. Niet iedereen kan piano spelen, maar iedereen kan weer in vorm komen.

Vertaling: Marcel Otten

*Gefermenteerde rog (...) en rotte haai in ’t zuur: typisch IJslandse lekkernijen. Het wordt gegeten samen met een glaasje brandewijn.

bottom of page